meer artikels

Europees Parlement zet rem op Chinese overnames in EU

do 14 feb. 2019 / china

Het Europees Parlement heeft gestemd over een nieuwe wet die Chinese overnames van strategische infrastructuur aan banden moet leggen. Het gaat om sectoren als 5G mobiele netwerken en energienetten, havens of cyberbeveiliging. De EU-Commissie kan voortaan op eigen initiatief of op vraag van een derde van de EU-lidstaten dubieuze investeringen of overnamepogingen vanuit China screenen. Daarnaast komt er ook een early warning mechanisme tussen de lidstaten en de EU.

China is een belangrijke handelspartner voor Europa, maar zonder duidelijke spelregels zijn we goed op weg om vitale Europese technologie en informatie uit te verkopen aan een dictatuur. Het is hoog tijd dat Europa zijn eigen belangen veel harder verdedigt en we deze naïviteit stoppen.

De Chinese investeringen in Europa vertonen een steile, stijgende lijn en bereikten in 2016 en 2017 nieuwe records van 35 en 30 miljard euro. Het is bijzonder verontrustend dat achter veel van die overnames overheidsbedrijven schuilen. Huawei bijvoorbeeld investeert miljarden in de controle over het Europese 5G-netwerk, maar leunt dicht aan bij de Chinese overheid. Zo dreigen niet enkel de Europese hardware, maar ook onze persoonsgegevens en bedrijfsgeheimen in handen van Peking te komen. De VS heeft de bewegingsruimte van Huawei en zusterbedrijf ZTE al streng aan banden gelegd.

De EU is nu eindelijk wakker geschud. Na het ophefmakende verlies van de Beierse robotbouwer Kuka aan het Chinese Midea, heeft Duitsland vorige zomer de dreigende participatie van het Chinese staatsbedrijf State Grid in elektriciteitsnetbeheerder 50Hertz - dochterbedrijf van het Belgische Elia - afgewend met behulp van eigen investeringen. Ook de verkoop van de Franse scheepsbouwer ZTX is door President Macron on hold gezet omdat de koper, het Italiaanse Fincantieri, in een joint venture met een Chinees staatsbedrijf zit. Maar elders gaat de uitverkoop van onze kroonjuwelen gewoon door.

De EU moet het voortouw nemen zodra onze collectieve belangen - zoals 5G- en energienetten, havens of cyberbeveiliging - in het gedrang komen, zodat indien nodig investeringen uit China een halt toegeroepen kunnen worden. Het snelle geld dat de Chinezen bieden is op korte termijn ongetwijfeld verleidelijk, maar niet altijd in ons langetermijnbelang. Het is beter dat Europese bedrijven hier zelf in strategische infrastructuur en technologie investeren, in plaats van de Chinese overheid.

Deel dit artikel:
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
Artikel afdrukken:
  • Afdrukken