meer artikels

Medicinale cannabis: Europees parlement wil wettelijke erkenning en labeling

do 14 feb. 2019 / gezondheid

Het Europees Parlement wil dat er een wettelijke regeling komt voor medicinale cannabis en dat de erkende medicijnen worden terugbetaald door de ziekenfondsen. Een resolutie in deze zin is vandaag met een grote meerderheid goedgekeurd.

Het is intussen voldoende wetenschappelijk bewezen dat op cannabis gebaseerde medicijnen de pijn gevoelig kunnen verzachten voor patiënten met kanker, MS of andere chronische ziektes zoals reuma of epilepsie. Bepaalde stoffen van de cannabisplant reduceren ook de misselijkheid bij kankerpatiënten na chemotherapie. Maar vandaag is totaal onduidelijk wat mag en niet mag. Het is tijd dat er een duidelijke juridische definitie en labeling komt van goedgekeurde, op cannabis gebaseerde medicijnen. Daarom komt er best een brede, gestandaardiseerde aanpak over de hele Europese Unie. Het Parlement wil ook dat Europa aan tafel gaat zitten met de lidstaten om de terugbetaling van goedgekeurde cannabis-medicijnen te regelen.

Het is wel essentieel dat elke goedkeuring gebaseerd is op grondig wetenschappelijk onderzoek. Daarvoor willen we in de volgende Europese begroting ook meer geld uittrekken. Vandaag heeft dergelijk onderzoek in Europa nog te vaak te lijden onder wetgevende of financiële barrières. Naast het belang van wetenschappelijk onderzoek wijst het Europees Parlement ook op de nood aan zowel een strikt toezicht op de productie van de medicijnen als een goede opleiding van dokters, apothekers en ander medisch personeel. Om elke mogelijke vorm van misbruik tegen te gaan is het belangrijk dat er een netwerk komt dat alle verschillende belanghebbenden samenbrengt. De Europese agentschappen, de nationale overheden, patiëntenorganisaties en producenten moeten allemaal samenwerken.

Deel dit artikel:
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
Artikel afdrukken:
  • Afdrukken