meer artikels

In- en uitreissysteem : EU voert strijd tegen terrorisme op

wo 25 okt. 2017 / veiligheid
Ees Web

Het Europees Parlement heeft het licht op groen gezet voor een nieuw grenscontrolesysteem voor reizigers die naar de Schengenzone reizen. Dit systeem moet de bescherming van de buitengrenzen verbeteren en identiteitsfraude verhinderen. Een krachtig instrument in de strijd tegen grensoverschrijdende misdaad en terrorisme.Het nieuwe systeem laat toe om verdachte personen met een valse identiteit meteen aan de grens te stoppen. Zo maken we het terroristen onmogelijk onder de radar de Schengenzone in te reizen en zich dan ongemerkt van de ene naar de andere lidstaat te verplaatsen.

Het nieuwe in- en uitreissysteem (Entry/Exit System, EES) registreert en controleert automatisch de biometrische gegevens en in- en uitreisdata van alle reizigers die voor een kort verblijf tot 90 dagen naar Europa reizen. De verstrengde grenscontrole vergelijkt die info met gegevens uit Europol en EU-databanken, zoals het nieuwe reisinformatie en -autorisatiesysteem (ETIAS) voor reizigers die visavrij naar de Schengenzone reizen. Dit geautomatiseerde systeem komt in de plaats van het handmatig afstempelen van paspoorten.

Zolang we niet weten wie onze grenzen binnenkomt, kunnen we de veiligheid van onze burgers niet garanderen. Personen die naar de EU reizen worden nu weliswaar al gecontroleerd op geldige reisdocumenten aan de grens. Maar door systematisch de biometrische gegevens te checken, wordt de controle veel nauwkeuriger en wordt reizen met een valse identiteit onmogelijk. Dit systeem laat ons toe de gaten in het net te dichten en mogelijk problematische personen de toegang tot de EU te ontzeggen.

ACHTERGRONDINFORMATIE

In 2015 reisden meer dan 50 miljoen derdelanders naar Europa voor toeristische redenen, zaken of onderwijs, samen goed voor meer dan 200 miljoen grensovergangen aan de buitengrenzen van de Schengenzone.

De Commissie vraagt de lidstaten de nodige technische stappen te zetten voor de effectieve uitrol van het in- en uitreissysteem vanaf 2020.

Deel dit artikel:
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
Artikel afdrukken:
  • Afdrukken